středa 3. června 2015

Honffmannovy povídky (DJKT)

Offenbachovu operu (v originálním FJ nastudování) jsem viděla až poslední květnový den - 18. (předposlední) reprízu. Tři hodiny je sice slušná nálož, ale proloženo dvěma přestávkami je to poměrně dobře snesitelné.
Navíc "Hoffmanky" jsou celkem dobře stravitelné dílo i pro operního začátečníka, jako jsem třeba já.

Předem musím podotknout, že hudubně se jedná o velmi příjemnou operu.
(Názor operního amatéra: Melodická, zpěv harmonizuje s doprovodem - což zmiňuji především kvůli tomu, že při některých věhlasných operách jsem měla chvílemi pocit, že pěvkyně / pěvec zpívá jinou operu, než ve které hraje - prostě mi to k sobě nějak nesedělo: nutno podotknout, že na 99% to nebyla chyba pěvců. Což ale taky nebyl tento případ.)
Pěvecky naprosto excelovali především Olga Jelínková (excelentní, však také sklidila, myslím, největší ovace), Kateřina Šmídová Kalvachová, Valentin Prolat, ...no vlastně prakticky všichni :-)
Co však bylo tristní, byla francouzština.
Vždycky jsem obdivovala operní pěvce, že dokáží interpretovat v mnoha různých jazycích. Ne, že bych očekávala, že pěvci přesně rozumí tomu, co pějí (ačkoli možná ano) nebo že se všemi jazyky plynule domluví i v běžném životě, ale adaptace na různé výslovnosti, přízvuk, dikci jazyka, ... také nemůže být jednoduchá.
Bohužel včerejší představení mě vyléčilo z iluzí. Naprosto nefrancouzské "R", spoknuté poslední hlásky, nenosové nosovky, frázování, .... Troufám si tvrdit, že francouzsky trochu umím, ale až na spíše krátké výjimky jsem nabývala dojmu, že opera je zpívána v italštině
Nojo, jazyky jsou to podobné a s ohledem na to, že mnoho oper je v italštině, chápu, že člověk spíš inklinuje k tomu, nač je zvyklý.

Taky nás trochu pozlobil překlad - pár titulkových začátků se nám schovalo kamsi před titulkovací zařízení, takže jsme si text museli částečně domyslet. Naštěstí to byly případy vesměs ojedinělé.
A navíc to byl myslím poslední záporný úkaz tohoto představení.

Kamarádka mě upozorňovala, že je lépe vidět Hoffmannovy povídky alespoň  dvakrát, aby se mi začaly líbit. Nemůžu si pomoct, ale myslím, že jsem to zvládla bez problémů na první pokus.
Až na to (ne)zvládnutí jazyka, které by bývalo mohlo umocnit můj pozitivní dojem, to je hezky zpracovaná oprera. A jak jsem už předeslala, podle mého názoru je stravitelná i pro operní začátečníky!

1 komentář:

  1. Neváhejte, poslední příležitost zhlédnout Hoffmanky bude 14.6.
    http://rezervace.plzenskavstupenka.cz/mrs-plzen/hall?id=48873

    OdpovědětVymazat