středa 1. června 2016

Světová výstava Titanic v Praze

Velkofilm Titanic (kterému je mimochodem taky skoro 20 let!) natočený 85 let po tragédii mě neskolil jako spoustu jiných. Ve třídě jsme tenkrát měli taky spoustu takových, kdo na to běhal do kina opakovaně... a spolu s ostatními fanoušky (no, fanynkami) si pak vyjmenovávali, kdo už kolikrát byl...
Vlastně jsem ten film viděla až o dost později - v televizi.
V době, kdy běžel v kinech, jsem si na titulní melodii vypěstovala díky rádiím dokonalou alergii.

Ale přeci jen: opravdový příběh Titanicu mě zajímá a fascinuje.
A tak když jsem se dozvěděla, že se na výstavišti v pražských Letňanech "ubytovala" výstava této legendě věnovaná, přšlo mi jako dobrý nápad se tam vydat podívat.



Ať už z filmu nebo prostě z historie, příběh Titanicu známe v podstatě všichni. Víme, že to byla obrovská a velmi luxusní zaoceánská loď, v mnohých ohledech právem opěvovaná..bohužel nikoli co do bezpečnosti. Ovšem co do vybavení, zdobnosti, o tom snad nikdo dodnes pochyby nemá.*

Ale slyšeli jste někdy třeba o tom, že na Titaniku byl taky bazén a squashový kurt?


Lístky na výstavu jsou vystaveny na každou celou půlhodinu s tím, že vstupit na výstavu byste měli během 30 minut, které se začínaí odpočítávat právě časem uvedeným na vstupence.

Z vlastní zkušenosti doporučuji pamatovat na to, že Letňany nejsou v centru Prahy. Pokud cestujete MHD, pořítejte s tím, že přesun přes město několik desítek minut potrvá. Pokud se vám do cesty navíc připlete ještě objížďka už cestou do Prahy (také z vlastní zkušenosti), může být dobytí výstavy drobet na dlouhé lokte.


Možná jsem si měla doma předtím ještě pustit onen zmiňovaný velkofilm, abych se ještě lépe vcítila do příslušné atmosféry událostí dubna 1912.
Ale musím říct, klobouk dolů, výstava je velmi dobře koncipovaná.

Na začátku nám plavčík oproti vstupenkám vydal audioprůvodce, palubní lístek a instrukce.
Škoda, že to trochu oddrmolil.
Ke správnému naladění atmosféry by pomohlo, kdyby byl trochu úslužnější (čímž ovšem nechci říct, že by byl býval nepříjemný nebo tak, to v žádném případě!) a teatrálnější.... aby si člověk opravdu začal připadat jako výjimečný pasažér první plavby zaoceánského luxusního parníku. Ale jestli to tam takhle hlásá prakticky denně už od začátku února, nakonec se mu ani nedivím.
Palubní lístek je replikou skutečného dobového palubního lístku a hlavně obsahuje opravdové údaje o některém ze skutečných pasažérů Titanicu. Na konci výstavy (na základě seznamů obětí a přeživších) si tak můžete zjistit, zda ten váš pasažér přežil, nebo se stal obětí toho velkého mýtu o nepotopitelnosti....

Začátek výstavy je věnován dobovým reáliím - aneb jak návštěvníka naladit na události začátku 20.století, doby vzniku (a zániku) Titanicu. Dozvíte se zde o tehdejších nových objevech a vynálezech, sportovních / společenských / politických významných událostech a faktech (mimo jiné najdete zmínku i o postavení budovy Divadla J.K. Tyla v Plzni :) ), prohlédnete si dobové šaty, .... následují informace (včetně krátkého videa) o tom, jak společnost White Star Line stavěla tři parníky stejného typu....je zde zmíněný rozdíl i ukázky detailů...
No a pak už, spojkou místností, která opravdu vypadá jako můstek a bort lodi, vstoupíte do chodby s kajutami, ocitáte se "na palubě" a procházíte replikou interiéru Titanicu.
Není toho bohužel moc, ale mimo jiné na výstavě zjistíte taky jednu celkem logickou věc - jelikož lidé neočekávali tak brzkou zkázuté supermoderní lodi, nebyl interiér nijak zvlášť zdokumentován.
Takže pokud byste si představovali, že se projdete opravdu replikou lodě, tak nikoli. Ale výstava je hezky koncipovaná, projdete si repliku kavárny včetně Straussova hudebního podkresu, nahlédnete do kajut vyšší i nižší třídy. Až si budete prohlížet přepážky vodotěsných komor, uslyšíte tlumený hukot strojovny, v další místnosti si možná budete připadat jako pod hladinou a těsně před koncem si můžete připomenout, jak studený je klasický led...a zamyslet se nad tím, jaké to mohlo být ve vodě, která byla ještě o něco studenější....
Brrr.
To vše ozvláštněno informacemi o cestujících a přítomností artefaktů z vraku lodě - ano, ve vitrínách. Nezapomínejme, že jsme svým způsobem v muzeu, resp. na výstavě, a také předměty, aby byly zachovány ve stejném stavu co nejdéle, musejí být udržovány ve stabilní atmosféře a chráněné před dotyky nenechavců.

Na závěr výstavy, když odevzdáte audioprůvodce, si ještě můžete dát občestvení nebo zakoupit některý ze široké nabídky upomínkových předmětů s tématikou ať už skutečného nebo velkofilmového Titanicu.

Závěrem snad jenom poznámku - navzdory spoustě zajímavých interiérů a předmětů je to pořád prostě výstava, kde je navíc použito poměrně dost textových tabulí, aby si níávštěvník mohl přečíst co nejvíc informací - domnívám se, že malé děti z výstavy nebudou úplně nadšené, ale od náctiletých výš bych ji ale doporučila!
-------------------------------------
*Mně se tedy parník jako takový vlastně zas tak moc nelíbí (podle obrázků, modelů, atp.), ale uvnitř byl jistě nádherný!

Žádné komentáře:

Okomentovat