úterý 8. září 2015

Kill de Bill (DJKT od Dekkadancers)



Premiéra na začátek sezony? Ideální.
Premiéra na Malé scéně? No tím lépe!
Baletní premiéra na Malé scéně?
A šup a už jsem byla v předprodeji :-)


No a teď už mohu jen DOPORUČIT!
A hledat další termíny, protože tohle jsem rozhodně neviděla naposledy!
Pro ty, kdo mají balet spojený zásadně s Labutím jezerem, je asi těžko pochopitelné, že se u baletního představení můžete smát.
Domnívám se, že Kill de Bill je vhodný i pro "baletní laiky", možná i odpůrce. Je to spíš taneční parodie než klasický balet.
Začátek působí možná trochu rozpačitě, zvlášť pokud netušíte, co čekat. Chvilku se to velmi zvolna rozjíždí, pak krátké kino, čekáte, co z toho vyleze ... ale věřte, že nakonec se dobře pobavíte.

Představení Kill de Bill jsou ve skutečnosti tři různé, na sobě nezávislé inscenace: Kill de Bill (po kterém následuje přestávka), Umíněnost ztracených a Jakstohoven. Jednotlivé části se od sebe opravdu velice liší - dojde dokonce i na vážnou chvíli, ale konec vás naladí zase na veselou notu.

Kill de Bill
První inscenace je parodií na Americkou armádu, nebo možná ještě spíš na film o americké armádě. Pravidelní návštěvníci plzeňského baletu si jistě v úvodním videu všimnou známých tváří. Nejsem zběhlá v armádní terminologii, tak marně hledám výraz pro situaci, kdy kapitán na place huláká na svoji nastoupenou jednotku a udává rozkazy. Přesně tohle se totiž na jevišti odehraje, načež následuje přehlídka situací ze života vojáka.
Nebaví vás vojáčci? Nebojte, myslím, že tentokrát budou.

Umíněnost ztracených
je zrcadlem mezilidských vztahů, kontrast běžných životních rolí a filmových hrdinů. Je to na chvilku vážný až smutný kousek jinak dost nadlehčené veselohry, který to ale tak nějak hezky drží pohromadě. Jestliže byste po úvodní části měli pořád ještě pocit, že toto představení je pro tanečníky tak trochu odpočinkové, v této části pochopíte, že ani náhodou.
Mimochodem, sólo spolu tančil můj oblíbený pár Richard Ševčík s Jarmilkou Dyckovou. Dobrý, jako vždycky!

Nejkratší Jakstohoven na závěr ukáže souboj zástupců jednotlivých národů na olympijské běžecké trati - pro vítězství je třeba udělat vše..i když praktiky jsou občas nekalé. Kdo doběhne jako první do cíle..a doběhne tam?
Po vystoupení Michaela Jacksona je ale potřeba uklidit. (Až se vám doma nebude chtít do gruntování, pusťte si k tomu Montiho čardáš - určitě vám to půjde hned lépe od ruky.

Pro inspiraci si zajděte na Malou scénu na tento veselý trojboj pod souhrnným názvem KILL DE BILL - nejspíš se tam potkáme!

1 komentář:

  1. Tohle představení miluju a nevadí, že jsem ho viděla už třikrát! Jdeme znova!!! :D
    Mimochodem, mrzí mě, že nemají vyprodanou Malou scénu, když to hrají tak málokrát, tohle představení si to zaslouží. Ale na druhou stranu, vždycky na mě zbyde lístek za stovku :D
    V.

    OdpovědětVymazat