pondělí 1. února 2016

La Putyka - Cirk La Putyka

Dnes už v podstatě legendární divadelně-cirkusové seskupení Cirk La Putyka, na které není zas tak jednoduché sehnat vstupenky, zavítalo také do Plzně!!!
Protože jsme s přáteli letos nasedli na vlnu Sezony nového cirkusu, vydali jsme se v hojném počtu. Tento článeček je tedy podložen i několika dalšími názory-zabrali jsme totiž polovinu jedné řady Nového divadla. Budu psát především za sebe, ale na většině postřehů, alespoň podle toho, jak jsme po představení diskutovali Za oponou, jsme se shodli.
Ostatně, jako obvykle.
Představení se snaží skloubit cirkusovou artistickou část s divadlem - jednotlivá vystoupení jsou spojená jakýmsi příběhem, který někdy víc a někdy míň pokulhává. Vlastně to není ani tak příběh, jako výjev z putyky (čili hospody) cca v zavírací hodině, kdy se v lokále ještě zdržují štamgasti a úplně se nechtějí nechat vyprovodit. Vypravěčem, nebo možná spíš spojovatelem je hostinský s velmi specifickým přednesem. Místy působí trochu kabaretně, až moc teatrálně, některé (jeho) scény jsou zbytečně protažené. Ale to byla asi nejslabší místa.
 Ještě jsme úplně nenašli smysl několika postav, které na scéně část představení "prospaly", pak si trochu zatančily, a pak zase odešly..... ale když tak nad tím teď s odstupem přemýšlím (a vzpomenu si na svoji několikaletou kariéru barmanky...) možná to prostě byl jen výjev z hospodského života a nemělo jít o žádnou specifickou scénku.
Jinak totiž všechny postavy měly poměrně akční úlohy - žasli jsme, jak dva staří břicháči (no jasně, byli namaskovaní, ale tím spíš - představte si že provádíte akrobatické kousky ve dvojici s parťákem, přičemž oba jste obaleni molitanovou matrací!) tvořili úžasné párové akrobatické sestavy (staří štamgasti se nám poprali).

Cirkusodivadlo má dokonce vlastní (stejně specifický) hudební doprovod...

Jako nejlepší bych osobně vyhodnotila scény na trampolíně - párová akrobacie - milostná scéna, hádka, ..., zmíněnou štamgastí párovou akrobacii a taky na závěr scénu s bublinkami v podobě velkých gymnastických míčů.

Nedá se popsat (já už si to do detailu bohužel ani nepamatuju), je třeba vidět. Představení bylo sice trošinku dražší, než je u nás standard, ale za ten večer to stálo, byla to rozhodně zajímavá zkušenost a pěkná podívaná.


Úplně na konci představení proběhla ještě jedna zvláštní "scénka", o které dodnes přesně nevím, co si mám myslet. Herci totiž v průběehu představení rozdali mezi diváky piva... a také poslali plechovku - kasičku. NA zaplacení za piva a případné další drobné příspěvky. Na konci představení si hostincký vyžádal plechovku zpět.... a dost dlouho, ale opravdu hodně dlouho se nic nedělo. Hostický vtipkovat a žadonil, vyhrožoval.... a já dodnes nevím, jestli to bylo nahrané, nebo opravdické. Po notně dlouhé době se plechovka oobjevila někde za námi až v zadních řadách, a i poté dělali "aktuální držitelé" trochu drahoty. Seděl tam někdo s divadelníky spřízněný a měl za úkol tam pixlu pozdržet? Nebo si z herců (a vlastně i diváků) tak trochu vystřelil? A nebo tam vážně mohl sedět někdo, kdo tu docela těžkou plechovku chtěl opravdu ztopit???

Žádné komentáře:

Okomentovat