neděle 7. února 2016

Vše o mužích (Studio DVA v Pekle)

Dámy, děvčata, ženy - nechte děti doma manželovi, přítele pošlete na fotbal, zapšklou kamarádku pošlete do cukrárny na rakvičku. Sbalte hejno kamarádek a udělejte si dámskou jízdu - ačkoli, cca tříhodinové škádlení bránice ocení i pánové se smyslem pro humor a sebeironii. Ostatně, představení je sice asi hlavně pro ženský, ale dělaj ho chlapi.
M. Kramár s F. Blažkem jsou slušně výbušná sloučenina a M. Slaný tomu často taky nasadil korunu.


Shrnutí? Chci to vidět znovu.
Už proto, abych zjistila, jestli ty "štípy", kterými se navzájem tak často odbourali, jsou skvěle secvičené a herecky podané (jestli jo, tak všechna čest), nebo to byly všechno opravdu spontáně vymyšlené, improvizační etudky (jestli jo, tak taky všechna čest! :-) ), a příště to bude zase trošičku jiné.

Představení začíná pohledem na dva dědoušky z domova důchodců na vycházce (Blažek fakt válí, možná jenom zbytečně trochu moc plazí jazyk, ale jinak dokonalost sama)...a podobnou scénou to i končí.... Mezi tím se ale odehraje příběh několika přátel, proložený dalšími epizodkami, které nastíní různé muže v různých polohách myšlení.

Celkově si pánové zahrají každý několik různorodých rolí a dojde na chvilku i na vážný okamžik. Ale jinak se můžete těšit na spoustu srandy, známé i méně známé vtipy zasazené do kontextu vyprávění, homosexuální domácnost i s žárlivou scénou, chlapy v posilovně nebo na aerobiku :-D, ... Maroš Kramár většinu scén hraje ve své rodné slovenštině, což občas taky přináší vtipné momenty (krom scénky úmyslně postavené na nedorozumění vlivem jazykové bariéry, občas pány samotné pobaví slovíčko, které slovenština pro daný výraz má).
Často jsem nabývala dojmu, jako by spolu pánové hráli poprvé nebo alespoň po dlouhé době. Ale protože toto představení je přímo pro tuto trojici a nenašla jsem nikde, že by se alternovali, buď jsou opravdu skvělí improvizátoři (ano, i dle programu je část představení postavená na improvizaci herců - otázka je, jak velká část to původně měla být), nebo už mají některé vtipné scénky tzv. "najeté" - a pak jsou to oprvadu skvělí herci, protože všechno plyne naprosto přirozeným způsobem a všichni se opravdu dobře baví.

Studio DVA nemá špatné kousky, Vše o mužích je ale zatím jednoznačně nejlepší počin, co jsem od nich zatím viděla. Ještě se v dohledné době chystám na Vše o ženách. Očekávám, že trio Krausová, Schneiderová a Šišková nezůstanou výrazně pozadu - ostatně, Vše o mužích NAVAZUJE na úspěch představení Vše o ženách. Krom toho - Vše o ženách je prý vlastně taky o mužích :-)
Už se těším. Ale trochu se bojím, že pánové nasadili laťku opravdu hodně vysoko.

Žádné komentáře:

Okomentovat