úterý 5. ledna 2016

Máme Panoptikum, Krychli a Volavku. Hlavně máme Králíka!

Už jste viděli ty nové sochy v Plzni na Lochotíně? No, sochy....
Vy jste ještě neviděli toho králíka?
Co na něj říkáte?
To je hrůza, co?
Jak může někdo něco takového postavit na frekventovanou křižovatku?
Co na to děti?

Náhodou, mně se docela líbí.......
 
 Hele, a už jste viděli, jak mu večer svítí oči?


(Králíka vyfotil Knedlík z Kladna :-) , zbytek já)

Takové a spoustu podobných reakcí sklízí obří socha růžového králíčka lidožrouta. Správně se jmenuje Panoptikum a je jednou ze tří soch instalovaných v Plzni na Lochotíně na podzim 2015.

Když mi za barákem vyrostla Krychle, původně jsem myslela, že se jedná o novou dětskou prolejzačku. Vlastně tak ono umělecké dílo i většinu času, myslím, funguje. Jedná se o konstrukci doplněnou dvěřmi, pokud jsem to dobře postřehla. Bohužel, k tomuto dílu jsem se zatím nic moc bližšího nedozvěděla, snad nikde se o něm nic moc pořádného nepíše.




Další sochu jsme objevili s přáteli cestou domů - stojí totiž kousek od Krychle - údajně se jmenuje Volavka, ale asi všude se tomu říká Obritrek, což přesně vystihuje vzhled - obří posilovací nástroj - orbitrek. Socha je pravděpodobně funkční, ale šlapadla jsou zamčená, tak to nelze potvrdit. Asi aby se nám tam na tom nikdo nezrakvil. Obritrek je podle mého slušnou parafrází venkovních sportovišť. Osobně bych ho ale umístila někam jinam.
Prostor, kde se nachází, sice nemá pořádné využití a na procházky se tam denně vydávají pejskaři i maminky s dětmi. Ale i tak mám dojem, že je Obritrek trochu nezaslouženě schovaný před veřejností.


Zato králík stojí na místě, kde si ho všimne kdekdo. I když, mně se zřejmě dařilo ho chvíli přehlížet, přestože se tou křižovatkou pohybuji několikrát denně. Ale v špatný čas, za tmy. Králíkovi sice svítí oči, ale není to žádná kdovíjaká záře do dálky. Navíc je zajímavé, že dost často svítí jenom jedno. Čím to?

Pravda, právě tím umístěním taky králík dost dráždí - kdyby si to prohodili s Obritrekem, byl by humbuk myslím výrazně menší. Jenže... to by právě nebylo ono. Králík byl původně celý bílý (betonově šedý). Pak ho obestavěli plentou..
Myslela jsem, že hlas lidu si vymohl odstranění.. a do okamžiku likvidace alespoň zakrytí. Jenže opak byl pravdou a králíček získal svérázný růžový nátěr, takže ta strašidelná figurka požíraného člověka vynikne ještě trošinku víc. Kdyby snad náhodou byl přeci jen někdo na pochybách, co že to králíček vlastně papá.

Proč se králík ve skutečnosti jmenuje Panoptikum a jaká byla autorova myšlenka, je popsáno leckdes na interentu, ačkoli články jsou si vesměs dost podobné. Co psal zpravodaj městského obvodu Plzeň 1 si můžete přečíst zde, nebo třeba článek Rozhlasu zde.



A co si o králíkovi doopravdy myslím já? Že bych o něm řekla, že je krásný, to teda asi ne....... Jenže:
  • Vyvolal diskusi, málokdo na králíka nemá vyhraněný názor - ať už kladný či záporný. Myslím, že tím splnil svůj úkol.
  •  Líbí se mi kontrast hladkého, kulatého tlustého králíčka (umocněno růžovou barvou) vs. šlachovitá hrubá figura člověka
  • Zajímavá mi připadá i myšlenka - že vlastně jsme zvyklí na opačnný pohled - člověk se králíkem láduje furt neboli imrvére, a krom ochránců přírody to nikomu nepřipadá nevhodné - čím je tedy nechutný fakt, že je to jednou naopak? Síla přírody, silnější zvítezí.
  • Umístění je dobré i nešikovné - nejsem odborník na dětskou psychologii a je pravda, že jen těžko můžeme s jistotou odhadnout, co se odehraje v hlavičce mladého človíčka, který se na sochu zadívá...a s čím si to spojí nebo kde se mu to promítne... Na druhou stranu, nemá smysl prvoplánově předpokládat, že zrovna tohle bude největší narušitel psychického zdraví nebo uměleckého cítění vašeho dítěte. Myslím, že v televizi nebo i leckde jinde se mláďata mohou setkat s daleko záludnějšími hnusárnami, které dávají menší smysl a výrazně hůř jim je budete vysvětlovat...
Takže, suma sumárum, u mě to má králik v pohodě (ale na zahradu bych si ho neposadila).
A lidi, jak si začínají pomalu zvykat, taky obrušují své názory.... Nebo ne? ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat