pátek 15. ledna 2016

Padesátka

Po dlouhé době jsem zase jednou vyrazila do kina - do pořádného velkého multiplexu na opravdický nový film.
Výběr filmů značně okleštil a celkově pohodový večer poněkud zkrátil můj pozdější odchod z práce. Když jsem v půl deváté dorazila před kina, vybírali jsme z možností: Padesátka - nový český film s ne úplně skvělými referencemi od různých známých, western/thriller/drama, mopy (ano, na vytírání podlahy), Les sebevrahů nebo drama z prostředí Wall street. Vylučovací metodou jsme nakonec zvolili horské prostředí a známé tváře, režijní debut Vojty Kotka.
Z různých důvodů jsme se rozhodli nic moc neočekávat.

Odcházeli jsme s pocitem, že si přesně nejsme jisti, co si o filmu myslet.

Na mě osobně film celou dobu dělal dojem, že měl být komedií. Jednoduchým odpočinkovým filmem, kde se pro sprosté slovo nejde zas tak daleko. Nebo alespoň silně hovorové výrazy.
Ostatně, drsné horské podnebí.... že.
Nakonec to vypadá, že na závěr přijde dramatické rozuzlení (nebo možná spíš zauzlení, nebo prostě dramatický závěr), ale konečném důsledku je to vlastně taky docela úsměvné. Nejsem si ale jistá, jak velká dávka sentimentu do takovéhleho žánru patří. Úplná tečka filmu se ale vrací na původní notu, takže je asi všechno v pořádku.

Vojtu Kotka jsem viděla v divadle a myslím si, že by se měl držet spíš hraní - je to šoumen, tak ho nechme přitahovat do hledišť houfy mladých dam...a režii nechme jiným. Každý nemůže dělat všechno.

Nechci Padesátku jednoznačně odsoudit, je to proste oddychovka a když od ní nic nečekáte, nebudete tak nespokojeni - nic moc totiž nenabízí. Pár zajímavých dialogů a hlášek, hezké přírodní záběry, obsazení skvělými tvářemi, byť někdy dobře maskovanými... To je v podstatě vše. Nemnoho a ještě poskrovnu. Zajímavě jsou vyvedené prostřihy do minulosti, dobře vybrané tváře - k sobě pasující - a fajn maskování, ale celkově to nestačí.

Pokud se na Padesátku vydáte, neočekávejte velký ani hluboký příběh. Neberte s sebou upjatou feministku ani puritánskou matku.
Jděte si odpočinout a před začátkem do sebe ideálně kopněte pořádného panáka, ať vám to připadá o něco zábavnější.

PS - dost mě zase po těch několika letech překvapilo, jak je ten maxisál skoro-prázdný.

Žádné komentáře:

Okomentovat